Svijet

Virus majmunskih boginja manje prenosiv od korone

Virus majmunskih boginja mnogo je manje prenosiv nego drugi, uključujući i koronu, pa nema potrebe za panikom kod građana, rekao je Drago Nedić iz Veterinarskog instituta Republike Srpske “Vaso Butozan”.

majmunske boginje - Hayat

Nedić je za RTRS izjavio da na našim prostorima nikada nije bio registrovan slučaj majmunskih boginja, ali i da struka prati sve što se dešava u vezi sa ovom bolešću.

“Majmunske boginje su virus koji je daleko manje prenosiv u odnosu na koronavirus”, ističe Nedić, te navodi da se može prenijeti samo sa mnogo bližim kontaktom.

Nedić objašnjava da je prenošenje virusa sa čovjeka na čovjeka veliki problem u odnosu na životinje i ovaj virus, jer se on mnogo sporije prenose i takve stvari se mogu spriječiti.

“Na primjer, ukoliko se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka ne možemo ništa, međutim ukoliko se prenosi sa ptice na čovjeka mi tu možemo djelovati i uništimo tu farmu ptica”, rekao je Nedić.

Prvi slučaj zaraze izvan Afrike potvrđen je 7. maja u Velikoj Britaniji. Od tada su potvrđeni slučajevi u pojedinim zemljama Evrope i Sjeverne Amerike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da su do četvrtka, 26. maja, majmunske boginje potvrđene kod 200 ljudi u više od 20 zemalja, a da se trenutno ispituje još 100 slučajeva. prenosi Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh