Svijet

Slab napredak u razgovorima Turske s delegacijama Švedske i Finske

To nije lagan proces. Oni trebaju poduzeti konkretne korake koji će biti teški. Novi pregovori bit će nastavljeni ali njihov datum ne izgleda previše blizu – izjavio je visoki turski zvaničnik za Reuters u petak.

Ulazak Finske i Švedske u NATO mijenja poredak u Evropi - agencije

U razgovorima između turskih zvaničnika i i delegacija iz Švedske i Finske u ovoj sedmici postignut je slab napredak u prevazilaženju turskih primjedbi zbog pridruženja NATO-u dvije nordijske zemlje, i još nije jasno kada će se nove rasprave održati, saopćila su dva izvora.

– To nije lagan proces. Oni trebaju poduzeti konkretne korake koji će biti teški. Novi pregovori bit će nastavljeni ali njihov datum ne izgleda previše blizu – izjavio je visoki turski zvaničnik za Reuters u petak.

Finska i Švedska zvanično su podnijele molbe za članstvom u NATO-u u prošloj sedmici kako bi ojačale vlastitu sigurnost u suočavanju s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora odobriti planove proširenja. Turska je, međutim, osporila taj potez, navodeći da nordijske zemlje pružaju utočište ljudima povezanim s, kako iz naziva, terorističkim grupama, i zbog njihovog prekida isporuka oružja Ankari, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh