Svijet

Napadač koji je ubio 19 djece u Teksasu na Facebooku u privatnoj poruci najavio masakr

Napadač koji je ubio 19 djece i dvoje nastavnika u masakru u osnovnoj školi u Teksasu napisao je na Facebooku 15 minuta prije pucnjave: “Pucat ću na osnovnu školu”, rekli su američki zvaničnici.

Salvador Ramos - ABC

Ubica, identificiran kao Salvador Rolando Ramos, 18, nije dao “nikakvo smisleno upozorenje” o nasilju koje je namjeravao pokrenuti osim poruke na Facebooku i dvije druge koje je objavio ranije, rekao je guverner Teksasa Greg Abbott novinarima u srijedu.

Druge dvije poruke su glasile: “Upucat ću svoju baku” i “Upucao sam svoju baku”.

Glasnogovornik Mete Andy Stone rekao je da su upozorenja poslana u privatnim tekstualnim porukama koje su pronađene nakon pucnjave. Facebook sarađuje sa organima za provođenje zakona, rekao je u tvitu.

Nakon što je Ramos upucao svoju baku u glavu, odvezao se u osnovnu školu Robb u Uvaldeu, slupao je auto u blizini i ponio pušku unutar škole, rekao je Abbott tokom konferencije za novinare koja je prerasla u haos.

Naime, Beto O’Rourke, demokratski kandidat za guvernera Teksasa, prekinuo je konferenciju za novinare, rekavši Abbottu da je pucnjava bila “potpuno predvidljiva” i da on “ništa ne radi”.

O’Rourkea je sa bine dočekalo nekoliko psovki, a neko ga je nazvao “bolesnim kučkinim sinom” dok je bio u pratnji policije.

Abbott je za pucnjavu okrivio probleme mentalnog zdravlja, a ne lak pristup automatskom oružju i drugom puškama. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh