Svijet

Nove provokacije Kim Jong Una: Ispalio tri balističke rakete čim je Bajden napustio regiju

Kako su vlasti u Seulu rekle, projektili su ispaljeni iz područja Sunan u Pjongjangu.

Kim Jong-un - Twitter

Južnokorejska vojska saopćila je kako je Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete rano jutros. Kako su vlasti u Seulu rekle, projektili su ispaljeni iz područja Sunan u Pjongjangu manje od sat vremena nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) napustio regiju.

Japan je potvrdio da su ispaljena barem dva projektila danas. Tamošnji ministar odbrane Nobuo Kiši (Kishi) je rekao da je prva raketa preletjela oko 300 km s visinom od oko 550 kilometara, dok je druga dosegnula 50 kilometara.

On je kritikovao lansiranje, rekavši da nije prihvatljivo. Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost je ovo nazvalo ozbiljnom provokacijom, piše Avaz.

Inače, predsjednik SAD je tokom petodnevnog putovanja posjetio Južnu Koreju i Japan. Tokom posjeta Seulu, Bajden i južnokorejski predsjednik Jun Suk-Jeol (Yoon Suk-yeol) složili su se održati veće vojne vježbe i razmjestiti više američkih strateških sredstava ukoliko bude potrebno da odvrate intenzivirajuća testiranja oružja Sjeverne Koreje, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh