Svijet

Jeziva prijetnja ruskog profesora na Putinovoj televiziji: ‘Ukrajina je samo proba, testiramo svoje oružje…’

Ruski profesor političkih nauka tvrdi da bi rat u Ukrajini jednostavno mogao biti “proba” za veći sukob, dopuštajući ruskoj vojsci da testira i usporedi svoju moć s NATO-ovom, piše Daily Mail.

Vladimir Putin - screenshot

Tu je nevjerovatnu tvrdnju iznio izvanredni profesor na Školi svjetske politike Moskovskog državnog univerziteta i naučni novak na Institutu za međunarodne sigurnosne studije Aleksej Fenenko tijekom talk showa na TV kanalu Russia One pod kontrolom Kremlja.

“Mislim da je rat u Ukrajini… proba za mogući veći sukob u budućnosti. Testiramo svoje oružje protiv NATO-a, saznat ćemo koliko je naše oružje jače od njihovog”, izjavio je profesor. “To bi moglo biti dobro iskustvo učenja za buduće sukobe”, dodao je. Voditeljica talk showa Olga Skabeyeva izjavila je kako je to “zastrašujući eksperiment”.

Pokušaj kontrole narativa
Neobična izjava posljednji je primjer pokušaja Kremlja da kontrolira narativ oko svoje invazije na Ukrajinu, u kojoj su Putinove snage navodno pretrpjele ogromne gubitke i podvrgnute protunapadima duž istočne linije fronte u regijama Harkov, Donjeck i Lugansk.

Došlo je to istog dana kada se penzionisani ruski vojni zapovjednik ponovno pojavio u emisiji upozoravajući ukrajinske dužnosnike da ne podcjenjuju rusku vojnu i ekonomsku moć, uprkos tome što je samo nekoliko dana ranije dao omalovažavajuću ocjenu ruskih ratnih napora. Uprkos ogromnim dokazima koji upućuju na to da ruska “specijalna vojna operacija” nije išla po planu, Kremlj održava stalan tok sadržaja u državnim medijima kako bi prikazao “demilitarizaciju Ukrajine” u pozitivnom svjetlu.

Mikhail Khodarjonok, bivši zapovjednik protuzračne odbrane jučer je govorio u emisiji Skabeyeve gdje se hvalio snagom vojske. “Ruska Federacija još nije posvetila ni desetinu svog vojnog i gospodarskog potencijala.. pa pazite što želite, gospodo!”, rekao je.

Geopolitička izolacija
“Kada zemlja kupi opremu zapadne proizvodnje, ona ponekad prestane raditi ili se pokvari u žaru bitke… naše oružje se razlikuje po svojoj pouzdanosti – dobivate točno opisano oružje”, izjavio je. Pozicija Rusije na svjetskoj pozornici nije ništa bolja, dodao je Khodaryonok, ističući da su “u punoj geopolitičkoj izolaciji” i da je, koliko god to mrzili priznati, praktički cijeli svijet protiv njih. “I to je ta situacija iz koje moramo izaći”.

Iako je promijenio priču u odnosu na prije nekoliko dana, nastavio je nazivati ​​sukob “ratom”, a ne “specijalnom vojnom operacijom” ili “operacijom demilitarizacije” kako to Putin preferira, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh