Svijet

Biden nije zabrinut: Spremni smo na sve što Pjongjang radi

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ga ne brinu nove nuklearne probe u Sjevernoj Koreji, koje bi mogle da uslijede poslije pauze od skoro pet godina.

Joe Biden - POOL

“Spremni smo za sve što Sjeverna Koreja radi”, rekao je Biden tokom posljednjeg dana posjete Južnoj Koreji.

Biden je tokom boravka u Seulu uputio kratku poruku lideru Sjeverne Koreje Kim-Jong unu, koja glasi: “Zdravo… tačka”, navode izvještači.

Njegov neobičan odgovor na pitanje kakvu poruku ima za Kima ukazuje na odnos američke administracije prema neriješenim tenzijama sa Sjevernom Korejom.

Reuters navodi da je upadljiv kontrast sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je “upućivao prijetnje, ugovarao samite i razmjenjivao ‘ljubavna pisma’ sa Kimom”.

Biden se jučer dogovorio sa novim južnokorejskim predsjednikom Yoonom Suk-yeolom da dvije zemlje razmotre pokretanje većih vojnih vježbi i potencijalno u regionu razmjeste više američkog oružja koje može da nosi atomske bojeve glave kao odgovor na testiranje naoružanja u Sjevernoj Koreji.

Pjongjang nije odogovorio na nedavne poruke koje je uputila Amerika, uključujući ponudu vakcina protiv Covida-19.

Biden je ranije rekao da je spreman da sjedne za sto sa Kimom ukoliko smatra da bi to dovelo do ozbiljnog napretka, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh