Svijet

Njemačka će u julu Ukrajini isporučiti 15 tenkova “Gepard”

Uz isporuku oružja bit će uključena podrška u obuci od strane njemačkih oružanih snaga i obezbijedit će skoro 60.000 metaka municije

Ukrajina će u julu od Njemačke dobiti 15 protuavionskih tenkova “Gepard”, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane.

Podrška u obuci
Uz isporuku oružja bit će uključena podrška u obuci od strane njemačkih oružanih snaga i obezbijedit će skoro 60.000 metaka municije, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa, prenosi Deutsche Welle.

To je saopćeno nakon sastanka u petak između njemačke ministrice odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) i njenog ukrajinskog kolege Oleksi Resnikova (Olexii).

Lambreht je rekao da je Gepard “efikasno” oružje sa “značajnim efektom odvraćanja… za zaštitu kritične infrastrukture”.

Specifikacije “Geparda”
Gepard je protuavionski top, ili tenk za zrna, naoružan dvostrukim topovima od 35 mm koji se mogu koristiti protiv aviona i helikoptera na visinama do 3.500 metara.

Tenk bi bio posebno koristan za ukrajinske snage, jer je dizajniran za suprotstavljanje oklopnim helikopterima, kao što je sovjetsko-ruski Mil Mi-24.

Također je efikasan protiv lako oklopljenih kopnenih ciljeva kao što su pješadijska vozila i transportni tenkovi, ali bi bio ranjiv na borbene tenkove zbog svojih topova relativno malog kalibra.

Gepard je razvijen 1976. godine, a posljednji tenk je njemačka vojska povukla iz upotrebe 2012. Jedinice koje treba poslati u Ukrajinu moraju ponovo biti operativne.

Njemački proizvođač Geparda, Krauss-Maffei Wegmann, tehnički je obnovio tenkove iz ranijih njemačkih vojnih zaliha. Ukupno 50 Geparda moglo bi biti dostupno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh