Svijet

UN: Svijetu prijeti ogromna glad

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu nestašicu hrane u nadolazećim mjesecima, upozorio je UN.

Antonio Guterres - Screenshot

Glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao nesigurnost nabave hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena i upozorio da bi se svijet mogao suočiti s glađu koja će trajati godinama ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, pišu Vijesti.

Sukob je prekinuo izvoz iz ukrajinskih luka, koje su nekada izvozile ogromne količine suncokretovog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30% više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Govoreći u New Yorku u srijedu, Guterres je rekao da sukob “prijeti da će desetke milijuna ljudi odvesti preko ruba i izazvati nedostatak hrane kojeg prate pothranjenost i masovna glad”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh