Svijet

Putin upozorio: Odgovorit ćemo ako NATO vojno osnaži Švedsku i Finsku

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

Vladimir Putin - Twitter

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na “agresivan” način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.

Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

“Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor”, rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

“Kakav će (taj odgovor) biti – vidjet ćemo kakve će biti prijetnje”, rekao je Putin. “Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima”.

Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu. prneosi “n1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh