Svijet

Rusija zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u

Rusija je rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi kao rezultat pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti.

Vladimir Putin - Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

Međutim, rat je potaknuo jednu od najvećih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi: nekada nezamislive poteze Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 km, da se pridruže vojnom savezu. “Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.

Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio bi “velika greška s dalekosežnim posljedicama”, kazao je on. Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do “vojno-tehničkog odgovora”.

Jedan od Putinovih najbližih saveznika izjavio je prošli mjesec da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska uđu u NATO. Ulazak Finske i Švedske u NATO, osnovan 1949. godine kako bi se zajamčila europska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, bio bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.

Ruski veleposlanik: Američko uvlačenje u sukob iznimno je opasno

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je sinoć da rat u Ukrajini sve više uvlači Washington u sukob s Moskvom. Kaže da je situacija “iznimno opasna”.

“Današnja situacija je izuzetno, iznimno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidljivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila”, rekao je Antonov na ruskoj televizij, piše Index.hr..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh