Svijet

Švedska rekla “da” zahtjevu za članstvo u NATO-u, imaju samo jedan uslov

Švedski vladajući socijaldemokrati saopćili su u nedjelju da podržavaju ulazak zemlje u NATO, napuštajući decenije protivljenja nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

Švedska zastava - Facebook

Švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde potvrdila je ovo na svom službenom Twitter nalogu, piše Klix.

“Švedska socijaldemokratska partija donijela je danas historijsku odluku da kaže ‘da’ zahtjevu za članstvo u NATO-u. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Evropi u cjelini”, napisala je Linde.

S obzirom da je susjedna Finska već predala svoju prijavu, premijerka Magdalena Andersson je sada gotovo sigurna da će pokrenuti formalnu aplikaciju za nekoliko dana.

“Upravni odbor stranke je na sjednici 15. maja 2022. odlučio da će stranka raditi na tome da Švedska podnese zahtjev za članstvo u NATO-u”, navodi se u saopćenju socijaldemokrata.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak u NATO bio je daleka perspektiva, ali ruski napad na Ukrajinu je podstakao i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u savezu od kojeg su se razlikovali tokom dugog hladnog rata.

Rat u Ukrajini, razbio je dugogodišnju sigurnosnu politiku i podstakao val podrške javnosti za članstvo u NATO-u u obje zemlje.

U Finskoj, predsjednik Sauli Niinisto danas je potvrdio namjere zemlje da se prijavi, rekavši da će region imati koristi.

Socijaldemokratska partija je također rekla da ipak imaju jedan uslov.

“Ne želimo stacioniranje nuklearnog oružja ili stalnih vojnih baza NATO-a u Švedskoj”, dodaju iz švedskog SDP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh