Svijet

U vezi pristupanja NATO-u, Putin poručio Finskoj: Greška! To će zahtijevati odgovore…

Niinistoov ured je saopćio da je Putinu rekao “kako su fundamentalno ruski zahtjevi krajem 2021. s ciljem sprečavanja pridruživanja zemalja NATO-u i ruska masovna invazija na Ukrajinu u februaru 2022. promijenili sigurnosno okruženje u Finskoj”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu svom finskom kolegi Sauliju Niinistu da bi odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bila greška koja bi mogla naštetiti odnosima između njihove dvije zemlje, saopćio je Kremlj.

Dvije zemlje navode da su njihovi predsjednici razgovarali telefonom dva dana nakon što je Finska objavila svoju namjeru da se pridruži zapadnom savezu. Moskva je to opisala kao sigurnosnu prijetnju koja će zahtijevati odgovore, ali nije precizirala kako.

Niinistoov ured je saopćio da je Putinu rekao “kako su fundamentalno ruski zahtjevi krajem 2021. s ciljem sprečavanja pridruživanja zemalja NATO-u i ruska masovna invazija na Ukrajinu u februaru 2022. promijenili sigurnosno okruženje u Finskoj”.

On je rekao da Finska želi da vodi odnose sa svojim ruskim susjedom na “korektan i profesionalan način”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh