Svijet

Ambasador Izraela razgovarao s Novalićem: Značaj Jevreja u BiH je vidljiv i danas

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) i nerezidentni ambasador Izraela Noah Gal Gendler, kojem je sjedište u Albaniji, razgovarali su danas u Sarajevu, a naglasak je bio na saradnji u oblasti tehnologija. Osvrnuli su se i na značaj status bh. Jevreja.

Noah Gal Gendler i Fadil Novalić - Vlada FBiH

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, ambasador je upoznao premijera Novalića s tehnološkim dostignućima Izraela, kao i projektima koje provode u Albaniji te o mogućnostima da se slični modeli saradnje počnu primjenjivati i u Bosni i Hercegovini.

Iskazao je i zainteresiranost za uspostavljanje saradnje kojom bi se mladim obrazovanim ljudima u Bosni i Hercegovini dala prilika da se osposobe za rad s firmama iz Izraela, naročito u oblasti informatičkih tehnologija i inovacija, a za što postoji, kako je navedeno, velika zainteresiranost i potreba izraelskih kompanija.

“Raduje nas da danas razgovaramo o saradnji u oblasti tehnologija i inovacija. Uzimajući u obzir znanje i rezultate koje na ovom polju Izrael ostvaruje, vjerujem da ima prostora i potencijala za konkretne projekte”, rekao je Novalić.

Izraelski ambasador je pohvalio činjenicu da je pripadnost i značaj Jevreja u Bosni i Hercegovini vidljiv i danas te da je ovaj dug i uspješan ostanak na ovim prostorima osnov za bolju saradnju dvije zemlje.

Premijer Novalić je istakao važnost multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva, kojem i Jevreji, kao, kako je istakao, uvaženi građani naše zemlje daju značajan doprinos.

“Ponosni smo što smo uspjeli sačuvati iznimno kulturno naslijeđe – Sarajevsku hagadu, koja se i danas čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Raduje me i činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija koje doprinosi bogatstvu i raznolikosti naše zemlje”, izjavio je Novalić.

Gosta je upoznao i da je danas na sjednici Vlade FBiH donesena odluka o finansiranju programa i projekata u ovoj godini, između ostalih, i ovog kulturnog društva, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh