Svijet

OGROMNI POŽAR BUKTI NOVIM MEKSIKOM, MOGAO BI SE DO KRAJA VIKENDA DODATNO POGORŠATI

Drugi najveći požar u historiji Novog Meksika mogao bi postati još gori ovog vikenda budući da obuzdavanje širenja vatre otežavaju vjetar i suša u toj američkoj državi.

požar - ilustracija - hayat

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec i požar je zahvatio područje veće od grada Chicaga. Mnoge su porodice ostale bez krova nad glavom, a hiljade su evakuirane, piše BBC.

Očekuje se da će vjetar i skoro rekordno visoke temperature te niska vlažnost zraka dodatno potaknuti širenje požara.

Nacionalna meteorološka služba u Albuquerqueu upozorila je da se tokom vikenda očekuju vjetroviti i suhi uvjeti koji će “pogoršati našu lošu situaciju”.

Američki predsjednik Joe Biden ove sedmice je proglasio veliku katastrofu u Novom Meksiku te je dao na korištenje federalne resurse, uključujući finansijsku pomoć za stanovnike tih područja.

Restorani i trgovine u Las Vegasu, gradu koji broji 13.000 stanovnika, su zatvoreni, a istu sudbinu dijele i škole, osim ako nisu prešle na rad samo na daljinu.

– To je doslovno kao da živite pod tamnim oblakom. Uznemirujuće – rekla je stanovnica tog grada Liz Birmingham.

“Postoje neizvjesnost i strah o tome kako će vjetrovi utjecati na požar od dana do dana. Kada ljude evakuiraju iz nekog područja, ne mogu se vratiti, pa su samo zabrinuti – rekao je predsjednik Fondacije zajednice Las Vegas Elmo Baca.

Vjeruje se da je požar započeo 6. aprila i djelomično je povezan s preventivnim požarom koji je pokrenula US Forest Service kako bi se smanjila zapaljiva vegetacija. No, požar se tada spojio s još jednim šumskim požarom.

Učestalost velikih šumskih požara dramatično se povećala posljednjih desetljeća.

U poređenju s 1970-ima, požari veći od 40 kvadratnih kilometara sada su sedam puta češći na zapadu SAD-a, prema nezavisnoj organizaciji naučnika i novinara Climate Centralu. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh