Svijet

Rusija i Ukrajina o Azovstalu tvrde potpuno suprotno

Kremlj je zanijekao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstal u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, u kojoj su skriveni ukrajinski borci i civili.

Kremlj je zanijekao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstal u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, u kojoj su skriveni ukrajinski borci i civili. Podsjetimo, sinoć je zapovjednik Azova rekao kako su Rusi još jednom upali u kompleks čeličane.

Iz Kremlja poručuju kako djeluju najavljeni humanitarni civili u kojima bi se iz Azovstala trebali izvući preostali civili kojih je, kako se nagađa još više od 200. Koridori koji uključuju i prekid vatre najavljeni su za danas, sutra i prekosutra od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu.

Reuters javlja da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li istinita tvrdnja visokog ukrajinskog dužnosnika da su ruski vojnici provalili na teritorij čeličane rekao da je na snazi ranija naredba predsjednika Vladimira Putina da ne jurišaju u elektranu.

No, potpuno suprotno tvrdnjama ruske strane, ukrajinski dužnosnici tvrde da se borbe u Azovstalu nastavljaju.

Inna Sovsun, ukrajinska zastupnica, rekla je da su u tijeku pripreme za evakuaciju civila, ali i da ruski napad na Azovstal nije prestao. Tvrdi kako Rusija paralelno s otvaranjem humanitarnih koridrora pokušava uništiti preostale branitelje u tvornici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh