Svijet

Guterres o posjeti Kijevu: Bio sam u stanju šoka kada su počele padati granate

Nakon što je prije nekoliko dana posjetio glavni grad Ukrajine, grad Buču i svjedočio ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva, a koje su počinile ruske snage, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres komentirao je granatiranje Kijeva za vrijeme njegovog sastanka sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Antonio Guterres - Screenshot

Guterres je naveo kako je bio šokiran kada su dvije ruske rakete pogodile Kijev tokom njegove posjete glavnom gradu Ukrajine.

On se u četvrtak sastao sa Zelenskim, a nakon sastanka sa ruskim zvaničnicima, predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Tokom zajedničke pres konferencije sa ukrajinskim predsjednikom, Guterres je sugerirao da se zalaže za potpuni prekid vatre.

“Bio sam šokiran kada sam dobio informaciju da su dvije rakete eksplodirale u gradu u kojem se nalazim”, rekao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a kazao je kako će ta međunarodna organizacija udvostručiti svoje napore da bi se smanjila ljudska patnja te istakao da u svim ratovima, civili uvijek plaćaju najveću cijenu.

“Ovo je dramatičan rat. Apsolutno ga moramo okončati i apsolutno moramo imati rješenje za njega”, kazao je Guterres nakon posjete Ukrajini, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh