Svijet

Šef NATO-a: Rat bi mogao trajati mjesecima, pa i godinama

NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da prijeđe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sustave, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Govorio je nakon što je Kremlj upozorio da opskrba Ukrajine oružjem, uključujući i teško naoružanje, predstavlja prijetnju sigurnosti europskom kontinentu i da “provocira nestabilnost”.

“Moramo biti pripremljeni za dugo razdoblje”, rekao je Stoltenberg na summitu mladih u Bruxellesu. “Apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat oduži i potraje mjesecima, pa i godinama.”

Čelnik NATO-a je rekao da će Zapad nastaviti vršiti maksimalni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, preko sankcija te ekonomske i vojne pomoći Kijevu.”NATO-ovi saveznici pripremaju se pružiti podršku tijekom dugog perioda i također pomoći Ukrajini u prijelazu sa stare opreme sovjetske ere na modernije oružje NATO-ovih standarda i sustava koji zahtijevaju više obuke”, rekao je Stoltenberg.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a dosad poslale Ukrajini je sovjetsko oružje iz inventara istočnoeuropskih NATO-ovih članica, no SAD i neki drugi saveznici počeli su Kijev opskrbljivati zapadnim haubicama.

Njemačka je u utorak najavila pošiljku tenkova Gepard opremljenih protuzračnim topovima, što je prvi put da je Berlin odobrio pošiljke teškog naoružanja za Kijev. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh