Svijet

Jordan traži da Izrael održi status quo u džamiji Al-Aqsa

Jordan je intenzivirao napore da insistira od Izraela da održi istorijski status quo džamije Al Aqsa u Jerusalemu i da izbjegava nasilne konfrontacije koje bi mogle zaprijetiti eskalacijom u širi sukob, saopćili su jordanski zvaničnici i zapadni diplomati u četvrtak.

Al-Aqsa - Vijesti.ba

Zvaničnici su saopćili da je Jordan obavijestio Washington da je spreman da raspravlja o toj temi s Izraelom nakon okončanja svetog mjeseca ramazana naredne sedmice. Cilj bi bio odrediti mjere koje bi Izrael mogao poduzeti na vraćanju uslova za džamiju na one koji su bili prije 22 godine, prenosi Fena.

Jordan optužuje Izrael da je postepeno mijenjao ograničenja za molitve u džamiji od 2000. godine.

Taj diplomatski napor “bavit će se korijenima napetosti i osigurati da to pitanje ponovo ne eksplodira”, izjavio je jordanski zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da će Washingtonu predati dokument koji “jasno” navodi poziciju kraljevstva.

Sukobi tokom protekle dvije sedmice između Palestinaca i izraelske policije u objektu džamije pojačali su arapski gnijev i međunarodne brige oko povratka širem izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh