Svijet

Liz Truss u velikom govoru pozvala na zajedništvo i podršku Zapadnom Balkanu u zaštiti od Rusije

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss održala je veliki govor na uskršnjem banketu u kojem govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu i potrebi za zajedništvom u svijetu koju je uzrokovao rat. Tom prilikom naglasila je i zaštitu Zapadnog Balkana.

Liz Truss - Twitter via Getty Images)

U svom govoru šefina britanske diplomatije osudila je ruski napad na Ukrajinu, upozorila Kinu i druge zemlje da bi njihova podrška Rusiji predstavljala neprijateljski čin te najavila još veće zajedništvo zemalja u svijetu ističući podršku sigurnosno najrizičnijim državama.
“Geopolitika se vratila”, suštinska je poruka njenog govora.

Eksplozije u Pridnjestrovlju pokrenule su temu opasnosti od rata i u drugim zemljama u Evropi, a ministrica Truss istaknula je da Velika Britanija “mora primijeniti čvrst stav na prijetnje koje se pojavljuju izvan Ukrajine”.

“Naš novi pristup temelji se na tri područja: vojnoj snazi, ekonomskoj sigurnosti i dubljim globalnim savezima”, rekla je ona objasnivši da to znači podrška Velike Britanije raznim savezima i državama.

Posebno izdvaja države i regione za koje smatra da su sigurnosno rizične.

“Moramo osigurati da, uz Ukrajinu, i Zapadni Balkan i zemlje poput Moldavije i Gruzije imaju otpornost i sposobnosti da održe svoj suverenitet i slobodu”, kazala je.

Navodi i da bi Velika Britanija i svijet trebali posegnuti ka novim partnerstvima, kako političkim tako i ekonomskim. Naglašava potrebu za podrškom ekonomiji onih zemalja čija privreda je na meti ruskog režima u vidu kontrasankcija.

“Svi za jednog i jedan za sve”, njena je poruka.

“141 zemlja, sa svih kontinenata, glasala je za osudu ruskih postupaka u UN-u. Čujemo vaš glas. Dijelimo vaše ogorčenje ruskim ilegalnim ratom. Dijelimo vaše temeljno uvjerenje u suverenitet, u fair play i vladavinu prava. Zato radimo zajedno. Stvaramo dublje veze. Želimo vidjeti mrežu partnerstava koja se proteže širom svijeta, zalažući se za suverenitet i samoopredjeljenje, te izgrađujući zajednički prosperitet”, zaključila je, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh