Svijet

Neslužbeno: Rusija prekinula isporuke plina Poljskoj

Ako je ruski Gazprom zaista namjerno prekinuo isporuke plina Poljskoj, to za tu zemlju neće predstavljati hitan problem jer su poljska podzemna skladišta plina na oko 70 posto popunjenosti

Poljski portal Onet.pl objavio je da je Rusija prekinula isporučivati plin Poljskoj. Navode da su im takav potez Rusije neslužbeno potvrdili izvori iz poljske vlade i državne plinske kompanije PGNiG.

Još uvijek nema službene potvrde ove informacije. Poljska ministrica klime i okoliša Ana Moskva (Anna Moskwa) je, ne potvrđujući informaciju, objavila kako Poljska ima dovoljno prirodnog plina u skladištima.

– Neće biti nestašice plina u poljskim kućanstvima – napisala je Moskva.

Poljska oko 60 posto plina uvozi preko PGNiG od ruskog Gazproma plinovodom Jamal.

Ako je ruski Gazprom zaista namjerno prekinuo isporuke plina Poljskoj, to za tu zemlju neće predstavljati hitan problem jer su poljska podzemna skladišta plina na oko 70 posto popunjenosti. Uz to, potražnja za plinom je sad relativno niska jer stiže ljetna sezona.

Poljska planira prestati uvoziti ruski plin do kraja ove godine, kad ističe dugoročni ugovor s Gazpromom, a u pogon će biti pušten novi plinovod kojim će plin stizati iz Norveške.

Baltički plinovod ima toliki kapacitet da može potpuno zamijeniti ruske isporuke koje stižu plinovodom Jamal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh