Svijet

“Zašto je 42 posto Francuske glasalo za neonacistkinju?”

Dok su Evropa i svijeta odahnuli zbog činjenice da je francuski predsjednik Emmanuel Macron, proevropski centrista, osvojio novi petogodišnji mandat, pojedini autori postavljaju pitanja kako se uopće moglo dogoditi da Marine Le Pen, kandidatkinja jedne krajnje desne, profašističke stranke dobije podršku više od 13 miliona Francuza!

Marine Le Pen - Twitter

Među njima je i Ayman Mohyeldin, novinar američkog NBC News i MSNBC-a, inače bivši novinar Al Jazeere English i bviši producent CNN-a tokom rata u Iraku.

“Prije nego što odahnete što Marine Le Pen nije pobijedila na predsjedničkim izborima i prije nego što mi kažete da Francuzi u pravilu ne vole aktuelne predsjednike, želim da probavite činjenicu da je 42 posto Francuske glasalo za političarku iz reda neonacista, koja negira Holokaust, za islamofobičnu i ksenofobičnu političarku, apologetkinju Vladimira Putina“, naveo je Mohyeldin, inače porijeklom Egipćanin.

Kako je primijetio, čak 42 posto zemlje koja se ponosi time što je taj zapadni bastion liberalizma u jednom od najpoštovanijih demokratskih sistema u svijetu, glasalo je za ekstremističkog kandidata.

„Ne možete gledati ove rezultate i ne zaključiti da Francuska ima problem ekstremizma. Nisu imigranti, nisu muslimani, nisu Afrikanci…

Francuski ekstremisti danas izjavljuju da su tu i da tu žele i ostati, u srcu Evrope. I dok je Francuska ponovo izbjegla metak, nemojte gajiti iluzije o tome koje sile oblikuju njenu politiku“, zaključio je Mohyeldin.

Podsjetimo, Macron je osvojio drugi mandat u veoma napetim izborima koji su iznimno važni za budućnosti Europe.

Pobijedio je sa 58,6 posto glasova, dok je njegova krajnje desna kandidatkinja imala podršku 41,4 posto francuskih birača.

Ona je svojim pristalicama poručila da “ne gube nadu”. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh