Svijet

Moldavija bijesna zbog ruskog plana, zvali su ruskog ambasadora

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak ruskog ambasadora kako bi mu izrazilo “duboku zabrinutost” oko izjava visokog ruskog vojnog komandanta o tome da je stanovništvo koje govori ruski u toj zemlji ugnjetavano.

Ukrajina - reuters

“Te izjave nemaju utemeljenja. Moldavija je neutralna zemlja i taj princip moraju poštivati svi međunarodni učesnici, uključujući Rusku Federaciju”, objavilo je moldavsko ministarstvo na svojoj internt stranici.

Ruske novinske agencije Tass i Interfax ranije u petak prenijele su izjavu Rustama Minnekajeva, zamjenika komandanta ruskog centralnog vojnog okruga, kako Rusija planira pod punu kontrolu staviti Donbas i južni dio Ukrajine tokom druge faze onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. Time bi, kazao je, Rusija poboljšala svoj pristup moldavskoj pobunjeničkoj, proruskoj regiji Pridnjestrovlju, koja graniči s Ukrajinom, a Kijev strahuje da bi i iz te rijegije mogli biti pokrennti napadi na njen teritorij.

“Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put do Pridnjestrovlja, gdje također ima dokaza da je stanovništvo koje govori ruski ugnjetavano”, izjavio je Minnekajev, a prenio TASS.

Njegove izjave pružile su dosad najviše informacija o ambicijama Moskve u Ukrajini, a sugeriraju da Rusija ne planira smanjiti svoju ofanzivu u kratkom roku.

“Te izjave su neutemeljene i suprotne stavu Ruske Federacije koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije”, navodi se još u objavi moldavskog ministarstva vanjskih poslova. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh