Svijet

Johnson: Velika Britanija će pomoći Indiji u proizvodnji borbenih aviona

Britanija se nada da će njena ponuda bližih sigurnosnih veza sa Zapadom potaknuti Indiju da se distancira od Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Boris Johnson - Standard.co.uk

Velika Britanija će ponuditi pojačanje odbrambene saradnje s Indijom, poput pomoći u proizvodnji vlastitih borbenih aviona i brže isporuke vojne opreme, rekao je premijer Boris Johnson tokom razgovora sa indijskim premijerom Modijem u petak, dok Zapad pokušava privući Indiju na svoju stranu i odmaći je od Rusije, prenosi Reuters.

Prilikom svoje prve posjete Nju Delhiju kao premijer, Boris Džonson (Johnson) će s Narendrom Modijem razgovarati o načinima za jačanje trgovinskih i sigurnosnih veza s tom južnoazijskom zemljom koja više od polovine svoje vojne opreme kupuje od Rusije.

Prijateljstvo između dvije demokratije

– Ovo je veoma povoljan trenutak u odnosu i prijateljstvu između dvije demokratije – rekao je Džonson nakon što ga je Modi nakratko dočekao u predsjedničkoj palati uoči razgovora posljednjeg dana dvodnevne posjete.

– Mislim da veze između naše dvije zemlje nikada nisu bile tako dobre – dodao je on.

Napori su uslijedili nakon prošlomjesečnog pokušaja Sjedinjenih Država da odmaknu Indiju od Rusije, svojom vlastitom ponudom veće trgovinske razmjene u vojnoj industriji i energentima, nakon što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao Indiju “pomalo neodlučnom” u djelovanju protiv Rusije.

Žele distancirati Indiju od Rusije

Britanija se nada da će njena ponuda bližih sigurnosnih veza sa Zapadom potaknuti Indiju da se distancira od Rusije nakon invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva ‘specijalnom vojnom operacijom’.

Indija se uzdržala od glasanja u Ujedinjenim nacijama u kojem se osudila invazija i nije uvela sankcije Moskvi, zauzevši stav koji je izazvao nedavni nalet diplomatskih aktivnosti, poput posjeta ministara vanjskih poslova Rusije i Kine.

Britanija je saopćila da planira podržati indijski dugogodišnji cilj izgradnje vlastitih borbenih aviona, kako bi se smanjio skupi uvoz vojne opreme. Indija sada u svom vojnom arsenalu ima ruske, britanske i francuske borbene avione, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh