Svijet

Svjetska banka: Šteta na ukrajinskoj infrastrukturi 60 milijardi dolara

Svjetska banka saopćila je da rana procjena pokazuje da je fizička šteta na ukrajinskim zgradama i infrastrukturi od rata dostigla otprilike cifru od 60 milijardi dolara.

Svjetska banka - Twitter

Procjena ne uključuje rastuće ekonomske troškove rata. Iznos će nastaviti da raste kako rat bude odmicao, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass na konferenciji u četvrtak.

U svom virtuelnom obraćanju na konferenciji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takođe rekao da je zemlji potrebno oko 7 milijardi dolara mjesečno da bi sada nadoknadila svoje ekonomske gubitke i „stotine milijardi dolara da bi sve ovo kasnije obnovila“.

Zelenski je zatražio od zemalja koje su uvele sankcije i zamrznule rusku imovinu da iskoriste taj novac da pomognu obnovu Ukrajine nakon rata i da nadoknade gubitke koje su pretrpjele druge zemlje, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh