Svijet

Velika Britanija šalje Ukrajini moćno oružje koje može da preokrene sve

Velika Britanija je do sada ukrajinskim snagama poslala mnoštvo naoružanja u svrhu njihove borbe protiv ruskog agresora.

oružje - Idependent

Radi se o oklopnom vozilu “Stormer” opremljenom protivvazdušnim raketama koje mogu da obore avione i helikoptere koji su u niskom naletu.

Vojni analitičari tvrde da je ovo najveća i najozbiljnija pomoć koju je Ukrajina dobila od početka rata od neke od zapadnih sila. Dosad je vojna pomoć uglavnom stizala u vidu naoružanja i municije, dok je ovo prvi put da je dogovorena pomoć u vidu vojne tehnike

Stormer je oklopni pokretni lanser raketa težak 13 tona, koji može da razvije brzinu od 80 kilometara na sat kojim upravlja posada od 4 osobe – vozač, komandir, tobdžija i asistent tobdžije. prneosi “Radiosarajevo“.

Opremljeno je protivvazdušnim raketama sa laserskim navođenjem tipa “Starstreak” koje važe za trenutno najbrže rakete kratkog dometa na svijetu i koje nakon lansiranja dostižu brzinu veću od 4 maha. Ova vozila pružiće mogućnost ukrajinskoj armiji da brzo uleti na teren, puca na protivnika i da se munjevito skloni iz dometa neprijateljskih tenkova i artiljerije.

“Nije tajna da je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Ukrajincima protivvazdušnu odbranu. Ministar odbrane Ben Wallace govoriće o tome u parlamentu u toku ove sedmice”, navode vojni analitičari, piše Mondo.

Pukovnik Richard Kamp, bivši zapovjednik britanskih trupa u Afganistanu, rekao je da je to tip oružja koje praktično može da preokrene rat.

“Stormer vozila u kombinaciji sa protivvazdušnim raketama biće od ogromne pomoći Ukrajincima. Oni su jako efikasni, radi se o vrlo brzim i pokretljivim vozilima koja mogu da nanesu ozbiljnu štetu Putinovim vazduhoplovnim snagama. Ovo će razbjesneti Moksvu koja već prijeti brojnim zapadnim silama odmazdom, pogotovo Velikoj Britaniji zbog naoružavanja Ukrajine”, izjavio je Kemp i dodao da će transport ove vojne tehnike najvjerovatnije proći neometano od strane Ruske vojske

“Putin ne smije van teritorije Ukrajine da napadne avione koji nose naoružanje osim ako ne planira da započne rat sa NATO. Međutim, ne treba se iznenaditi ako Rusi pokušaju da izvedu cyber napade, sabotaže ili atentate”, naveo je Kemp.

Kako se navodi zemlje članice NATO će u narednom periodu razmatrati kako da ojačaju odbrambene sisteme Ukrajine uz nove pakete sankcija Putinu i njegovim oligarsima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh