Svijet

U ukrajinskom gradu Irpinu pronađeno 269 tijela

Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak hitno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob.

Radnici u Irpinu - REUTERS

Ukrajinski istraživači pregledali su 269 tijela u Irpinu, pored Kijeva, otkad je grad vraćen od ruskih snaga pred kraj marta, rekli su policijski zvaničnici u ponedjeljak dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu.

Grad u kojem je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku.

Zatrpavali grob
Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima.

Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak hitno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob.

– Do sada smo pregledali 269 tijela – rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na internetskom brifingu.

Forenzički rad
Rekao je da je forenzički rad u toku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije pougljenjenih ljudskih ostataka.

On je rekao da je pregledano sedam mjesta u Irpinju na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija negira da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njene snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh