Svijet

Finska ministrica: Vjerovatno se pridružujemo NATO-u

Finska ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen rekla je u intervjuu za Sky News da “ogromna većina ljudi u Finskoj podržava članstvo te zemlje u NATO-u”.

Tytti Tuppurainen - agencije

Pojasnila je da odluka još nije donesena i da će se o tom pitanju raspravljati u parlamentu, ali je “velika vjerovatnost da će se Finska pridružiti NATO savezu”.

Tuppurainen je dodala da su ruske vojne akcije i agresija na Ukrajinu brutalne i da je “ovaj rat poziv na buđenje cijelom svijetu”.

Upitana o što skorijem članstvu Finske i Švedske u NATO-u, rekla je da “svaka zemlja ima pravo poduzeti vlastite sigurnosne aranžmane”.

– Dakle, šta god Rusija govorila o tome, mi to naravno čujemo, ali donosimo vlastite odluke na temelju naših interesa, naših uslova i našeg razmatranja cjelokupne situacije – dodala je Tuppurainen.

Rusija je jučer oblavila da će biti prisiljena poduzeti sigurnosne mjere ako se Švedska i Finska pridruže NATO-u, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh