Svijet

Rusija će “prijateljskim nacijama” prodavati naftu po niskim cijenama

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov rekao je da je njegova zemlja spremna da prodaje naftu i naftne derivate tzv. prijateljskim zemljama u bilo kojem rasponu cijena, objavio je jučer list Izvestia.

Gube li Rusi "naftni rat"? - Kupujmodomace.ba

Šulginov je prokremljskom listu govorio o stanju ruske naftne i gasne industrije, koja se suočava sa izazovima zbog bojkota i sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Rekao je da bi cijene sirove nafte na prodajnim mjestima u principu mogle dostići 80 do 150 dolara po barelu, iako je Rusija više fokusirana na osiguranje funkcionisanja naftne industrije. Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte prošlog je mjeseca dostigla cijenu od skoro 140 dolara po barelu, a od srijede je pala na oko 100 dolara po barelu.

Šulginov nije precizirao na koje to prijateljske zemlje misli, ali se zna da Indija i Kina kupuju jeftinu ruske nafte. Nijedna od tih zemalja nije otvoreno osudila Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Indija, treći najveći potrošač nafte u svijetu, prošle godine je kupila oko 12 miliona barela od Rusije, što čini samo 2 posto njenog ukupnog uvoza.

U međuvremenu, velike kineske državne rafinerije nafte ne potpisuju nove ugovore o kupovini nafte, iako manje nezavisne rafinerije i dalje diskretno kupuju rusku naftu, izvijestio je Reuters prošle sedmice.

Rusija je energetski moćna, pa će čak i usljed sankcija i bojkota, ubirati skoro 321 milion dolara od svog izvoza energije u 2022. godini, za 36 posto više nego 2021. godine.
EU kao glavni kupac ruskih energenata, uvela je prošle sedmice zabranu uvoza uglja iz Rusije. Razmatra se i zabrana uvoza nafte, ali se ne spominje prekid uvoza prirodnog gasa. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh