Svijet

Macron odbacio upotrebu termina genocid za opis ruskih zločina u Ukrajini

U izjavi za francusku javnu televiziju France 2, Emmanuel Macron je rekao da bi bio oprezan sa upotrebom termina genocid za zločine u Ukrajini jer su Rusi i Ukrajinci braća.

Emmanuel Macron - Paolo Manzo/NurPhoto via Getty Images

“Želim nastaviti pokušavati, koliko mogu, da zaustavim ovaj rat i izgradim mir. Nisam siguran da eskalacija reotrike služi toj svrhi,” poručio je francuski predsjednik, prenosi Klix.

Macron je istakao i kako je situacija u Ukrajini neprihvatljiva i da se dešavaju ratni zločini. Kazao je da će Francuska surađivati sa Ukrajinom na istraživanju ratnih zločina.

“Rusija je unilateralno započela ekstremno brutalan rat, jasno je da je ruska vojska počinila ratne zločine i moramo pronaći odgovorne,” kazao je Macron.

Izjava Macrona da se u Ukrajini ne radi o genocidu je u suprotnosti sa riječima predsjednika SAD, koji je u utorak rekao da se zločini u Ukrajini mogu okarakterisati kao genocid.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh