Svijet

Rusija provela vojne vježbe na teritoriju između Poljske i Litve

“U vježbi je sudjelovalo do 1000 pripadnika vojske …. i više od 60 komada vojne opreme”, objavilo je zapovjedništvo.

Vojne vježbe - Ilustracija / Profimedia

Rusija je danas organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru, između Poljske i Litve, prenio je Interfax, pozivajući se na zapovjedništvo Baltičke flote, nekoliko dana nakon što je visoki ruski dužnosnik upozorio europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada.

“U vježbi je sudjelovalo do 1000 pripadnika vojske …. i više od 60 komada vojne opreme”, objavilo je zapovjedništvo.

Osim toga, 20 bombardera Su-27 i Su-24 provelo je u noći borbenu obuku, simulirajući napade na spore zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu u Kalinjingradu, prenio je Interfax. Razlog za vježbe se ne navodi, kao ni jesu li bile planirane., piše Hina.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško upozorio je u srijedu europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada, kazavši da bi to bilo “igranje s vatrom”.

Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu tvrdeći da provodi “posebnu vojnu operaciju” u cilju demilitarizacije i “denacifikacije” zemlje. Zapad je uveo Moskvi stroge sankcije, a NATO je pojačao zaštitu svojeg istočnog krila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh