Svijet

Von der Leyen: Čini se da su akcije Rusije ratni zločini

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile.

Ursula von der Leyen - Twitter

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže navodne incidente, prenosi Glas Amerike. Napuštajući Ukrajinu, Von der Leyen je rekla da je jučer svojim očima vidjela razaranja u gradu Buča kod Kijeva.

Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

“Instinkt mi kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam ljekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže”, rekla je Von der Leyen novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

“Vidjela sam fotografije, pokazao mi je ukrajinski premijer Denis Šmihal: Ubijanje ljudi dok prolaze. Također smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je ona.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile.

Ursula von der Leyen doputovala je danas u Varšavu na međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć Ukrajini i ratnim izbjeglicama, prenosi Federalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh