Svijet

Ukrajinska novinarka: Ako postoji pakao na zemlji, onda je on u Mariupolju

Ako želite mir na evropskom kontinentu, morate biti ujedinjeni u podršci Ukrajini, poručila je

Ukrajinska novinarka Marija arPisenko javila se za Newsroom N1 televizije uživo iz Kijeva.

Govoreći o posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Ukrajini, rekla je da je to visokoprofilni posjet za Ukrajinu.

– Vidjeli smo jučer snažan znak podrške Evropske komisije Ukrajini. Ipak, ovakve posjete se shvataju kao figurativni znak podrške jer znamo za razlike u stajalištima zemalja treba li Ukrajini slati oružje ili ne. Nisu sve zemlje ujedinjene u ideji da bi Evropska unija trebala poduprti Ukrajinu oružjem – govori.

Ukrajina neće šutjeti
U tom kontekstu spomenula je njemačku vladu, za koju kaže da je i dalje oprezna u izjavama kada govori o ratu u Ukrajini.

– Ovdje se sve uzima sa zrnom soli jer te zemlje također imaju svoje interese. Zemlje poput Mađarske i Njemačke i dalje se ponašaju kao opozicija u Evropskoj uniji. Posjeta Ursule von der Lajen i razgovori koje su ovdje obavili dužnosnici shvataju se kao znak podrške – rekla je Pisarenko za N1.

Što se tiče Mađarske i Orbanovih izjava o Ukrajini, Pisarenko je spomenula kritike ukrajinske vlade prema Orbanu.

– Ukrajina neće šutjeti. Ako želite mir na evropskom kontinentu, morate biti ujedinjeni u podršci Ukrajini. Nema nikakve srednje razine da kažete da podupirete i Putina i Ukrajinu – to je glavna poruka koju šalje ukrajinski predsjednik – pojasnila je,piše Avaz

O situaciju u Kramatorsku
Osvrnula se i na situaciju u Kramatorsku, gdje su Rusi gađali željezničku stanicu i gdje je poginuo veliki broj civila.

– Broj poginulih u Kramatorsku raste iz sata u sat. Trenutno imamo informaciju da je 50 poginulih u napadu. Dobili smo izvještaj lokalne uprave da je od 98 ljudi koji su završili u bolnici mnogo njih preminulo. Ovo se dogodilo u trenutku evakuacije i ta evakuacija je najavljena unaprijed. Oni su vrlo ciljano gađali civile – kazala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh