Svijet

Češka proglasila Holodomor genocidom nad ukrajinskim narodom

Češki je parlament u srijedu proglasio gladomor, ljudski izazvanu masovnu glad u Ukrajini 1932.-1933., genocidom nad ukrajinskim narodom.

Češki je parlament - Vijesti.ba

U gladomoru (holodomor) je umrlo 4 miliona ljudi, a bio je direktna posljedica politika Sovjetskog Saveza u staljinističkoj eri, navodi se u rezoluciji koju je češki parlament usvojio jednoglasno.

Češka Republika priznaje “umjetno izazvanu glad” i “šokantne genocidne zločine protiv ukrajinskog naroda i čovječanstva”, stoji u rezoluciji.

Taj je potez dodatna demonstracija solidarnosti češke vlade s Ukrajinom.

Odnosi Češke s Rusijom pogoršali su se od početka invazije na Ukrajinu, a Prag je nedavno protjerao ruskog diplomata iz zemlje, tvrdeći da je on radio za rusku obavještajnu službu.

Češka je također pomogla Kijevu oružjem i humanitarnom pomoći

Češki zastupnici osudili su gladomor i prije 15 godina, nazvavši ga tada djelom “monstruoznog totalitarnog režima”, ali današnja rezolucija ide i dalje od toga.

Marketa Pekarova-Adamova, predsjednica zastupničkog doma češkog parlamenta, rekla je da se rezolucijom ispravlja povijesna nepravda u svijetlu invazije Rusije na Ukrajinu, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh