Svijet

Libanu prijeti nestašica hljeba

Libanski sindikat pekara u srijedu je upozorio na krizu u snabdijevanju hljebom u ovoj arapskoj zemlji, jer je nekoliko mlinova obustavilo rad zbog nedostatka pšenice.

Hljeb - Kurir.rs

Sindikat pekara saopštio je da se pekare suočavaju s nestašicom pšeničnog brašna u nekoliko područja u državi.

“Određen broj pekara prestao je proizvoditi hljeb, dok druge imaju ograničene količine pšeničnog brašna koje su dovoljne za samo jedan dan”, dodaje se u saopštenju.

Sindikat za krizu krivi libansku centralnu banku “Banque du Liban”, za koju su naveli da iz nepoznatih razloga odgađa plaćanje pošiljki pšenice.

Libanu je potrebno oko 40.000-50.000 tona pšenice da bi zadovoljio potrebe lokalnog tržišta. Ova arapska zemlja uvozi oko 60 posto pšenice iz Ukrajine i Rusije.

Od kraja 2019. Liban se bori s teškom privrednom krizom, nestašicom goriva i medicinskih sredstava. Libanska valuta izgubila je 90 posto svoje vrijednosti, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh