Svijet

Japan ulaže 1,8 miliona dolara za klimatske akcije u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) dobio je nova sredstva u iznosu od 1,87 miliona američkih dolara od Vlade Japana za finansiranje klimatskih mjera za Bosnu i Hercegovinu u cilju ispunjavanja njenog nacionalnog klimatskog obećanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Japan - Cromoda.com

Kako navode iz UN-ovog Razvojnog programa time je Japan postao novi i najveći partner u narednoj fazi UNDP-ove globalne inicijative “Klimatsko obećanje: od opredijeljenosti do uticaja”.

“Doprinos Japana ambicioznoj inicijativi UNDP-a će pomoći BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja visoke ovisnosti o fosilnim gorivima kroz mehanizam za pravednu tranziciju, usmjeren na to da niko ne bude izostavljen, te na pravedne i rodno osviještene mjere”, naveli su iz UNDP-a.

U saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, projekat će raditi na uspostavljanju osnove za pravednu tranziciju na privredu s niskim udjelom ugljenika, izradom Nacrta “Pravedne tranzicije za sve” i Strategija pravedne tranzicije za tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement) u BiH, što će biti propraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta sudionika, ranjivih grupa i industrije. Kako se navodi, ovim projektom će se također osigurati finansijska sredstva za dekarbonizaciju za najmanje 20 malih i srednjih preduzeća.

BiH se obavezala da će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. godine i skoro za 66 posto do 2050. godine, u poređenju s nivoima iz 1990. godine, s energetskim sektorom i industrijama s visokim emisijama ugljika u središtu tranzicije na privredu s niskim udjelom ugljenika.

Ta zemlja je također potpisnica Sofijske deklaracije, čime se obavezala da će raditi na ostvarivanju cilja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

“Kako bi mogla ostvariti konkretan napredak u kontekstu Utvrđenih doprinosa i Sofijske deklaracije, Bosna i Hercegovina mora raditi na dekarbonizaciji privrede bez daljnjeg odgađanja. Ova transformacija privrede u niskougljičnu mora obuhvatiti potrebe najranjivijih, mora biti inkluzivna i pravedna. Ovakav pristup odražava snažnu predanost UNDP-a borbi protiv nejednakosti i siromaštva uz istovremeno napredovanje klimatskih mjera“, rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Ito Makoto, ambasador Japana u BiH, izjavio je da na putu ka globalnoj ugljično neutralnoj ekonomijii i kontinuiranom smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte u svim aspektima društva “moramo biti svjesni implikacija na privredu i stanovništvo.”

“Društva diljem svijeta se nalaze na prvoj liniji ove tranzicije i potrebna im je podrška kako bi prevladali izazove i uticaje koje ova tranzicija može imati na njih. Vlada Japana predana je pružanju podrške zemljama poput Bosne i Hercegovine u provedbi njihovog nacionalnog klimatskog obećanja kroz finansijsku podršku, prenos tehnologija i razmjenu velikog i bogatog iskustva Japana iz oblasti pravedne tranzicije i ljudske sigurnosti“, rekao je ambasador Japana u BiH.

“Klimatsko obećanje” Razvojnog programa Ujedinjenih nacija predstavlja najveću globalnu klimatsku i razvojnu ponudu podrške zemljama u realizaciji njihovih nacionalnih obaveza prema Pariskom sporazumu, osiguravajući čistu i pravednu energetsku tranziciju ka neto nultim emisijama i budućnosti otpornoj na klimatske uticaje.

Japan je postao najveći pobornik UNDP-ove inicijative “Klimatsko obećanje” i pridružio se dugogodišnjim partnerima u finansiranju Njemačkoj, EU, Švedskoj, Španiji, Italiji, kao i novim partnerima u finansiranju Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Islandu i Portugalu kako bi se navedeni napori ubrzali, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh