Svijet

Rusi pogodili rezervoar sa azotnom kiselinom, širi se oblak otrovnog dima

Stanovnicima grada Rubižne na istoku Ukrajine poručeno je da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što su ruske trupe pogodile rezervoar sa azotnom kiselinom, što je izazvalo oblak otrovnog dima koji je prekrio područje, javlja CNN.

dim Ukrajina - Twitter

Ostaje nejasno koliko je kiseline bilo u rezervoaru ali je šef regionalne vojne administracije u Lugansku Serhiy Haidai upozorio da je ova substanca “prilično toksična”.

Stanovnicima je rečeno da ostanu u zatvorenom prostoru ili da nose masku za lice umočenu u rastvor natrijuma, te da obrate pažnju na smjer vjetra.

“Bolje je sačekati unutra, ova kiselina će se raspasti nakon kiše. Ali niko ne zna kada će padati kiša. Zato, molim vas, gledajte ovaj ružičasti oblak i ako krene prema vama — sakrijte se unutra i pričekajte unutra. Ovo je bio direktan pogodak u rezervoar”, rekao je Haidai.

Napad se dogodio nakon što je ruska vojska saopštila da prebacuje fokus na istočnu regiju Donbasa nakon povlačenja snaga iz okoline Kijeva i sjeverne Ukrajine. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh