Svijet

NASTAVLJA SE DIPLOMATSKA OFANZIVA: JOŠ JEDNA ZEMLJA PROTJERUJE RUSKE DIPLOMATE

Danska je zbog izvještaja o masovnim grobnicama i ubistvima civila u Buči odlučila protjerati 15 ruskih diplomata, izjavio je danas danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod, a prenosi Reuters.

Jeppe Kofod - Hayat

Podsjetimo, Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči, gdje su nakon povlačenja ruskih postrojbi pronađene masovne grobnice i više stotina tijela.

MASOVNE GROBNICE

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforov kazao je za BBC da su u Buči nakon odlaska Rusa pronađene masovne grobnice.

Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu s tragovima metaka u glavama ispaljenih s leđa – rekao je za BBC Nikiforov.
Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini – rekao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je za nedjeljno izdanje njemačkog lista Bild da se “to što se dogodilo u Buči i okolici Kijeva može opisati kao genocid”.

NJEMAČKA I FRANCUSKA TAKOĐER PROTJERALE RUSKE DIPLOMATE

Njemačke vlasti su jučer zbog masakra u Buči iz zemlje protjerale 40 ruskih diplomata. prneosi “Hayat“.

Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, kazala je kako je taj potez odgovor na “nevjerovatnu brutalnost ruskog vodstva i onih koji slijede njegovu propagandu”, piše AFP.

Isto je napravila i Francuska koja je jučer objavila kako namjerava protjerati 35 ruskih diplomata čije su aktivnosti protivne njezinim interesima.

-Taj potez dio je evropskog pristupa – pojašnjeno je u saopćenju ministarstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh