Svijet

Ardern: Ubistva koje Rusija čini u Ukrajini vrijedna su svake osude

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern u ponedjeljak je opisala izvještaje o si.ovanju i drugim zločinima ruskih trupa u Ukrajini “vrijednim svake osude”.

Jacinda Ardern - AP

Tijela ljudi kojima su vezane ruke i na kojima su tragovi mučenja ležala su razbacana u gradu na periferiji Kijeva nakon što su se ruski vojnici povukli iz tog područja. Ukrajinske vlasti optužile su odlazeće snage u nedjelju da su počinile ratne zločine i za sobom ostavile “scenu iz horor filma”.

– Izvještaji o ukrajinskim civilima koje su ubili, silovali i teško ranili ruski vojnici su vrijedni svake osude – rekla je Ardern novinarima u glavnom gradu Novog Zelanda Wellingtonu.

– Rusija mora da odgovara za ono što je uradila – rekla je ona, prenosi AP.

Ona je rekla da je njena vlada u ponedjeljak razmotrila dalje mjere koje bi Novi Zeland mogao poduzeti da podrži Ukrajinu i pošalje snažnu poruku Rusiji. Više detalja bit će objavljeno ove sedmice.

– Svakako, ono što mi kao međunarodna zajednica vidimo su dokazi da je Rusija počinila ratne zločine – rekla je Ardern.

– Na kraju krajeva, na Međunarodnom krivičnom sudu je da donese tu odluku, ali dokazi su tu i Novi Zeland podržava tužioce u prikupljanju tih dokaza i osiguravanju da Rusija bude pozvana na odgovornost – dodala je ona, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh