Svijet

Strahota ruskog razaranja: Objavljen novi snimak iz Buče i Hostomela

Oštećene kuće, vozila na putevima, tijela stradalih civila u gradovima Buči i Hostomelu, u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, prikazuju razmjere razaranja i ljudske patnje uzrokovane ratom.

Ukrajina - Twitter

Ukrajinska vojska, koja je 1. aprila od ruskih snaga oslobodila grad Buču zatekla je uništene zgrade i brojna beživotna ljudska tijela na ulicama tog grada.

Na snimcima koje je zabilježio reporter Anadolu Agency (AA) u gradovima Buča i Hostomel vidljive su opustošene ulice, te uništeni objekti i vozila.

Mikhail Podoljak, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, objavio je ranije da su u gradu Buča, koji je ukrajinska vojska stavila pod kontrolu, pronašli ubijene civile s rukama vezanim na leđima.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se u Buči dogodila “nova Srebrenica”.

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada”, navodi se u objavi Ministarstva na Twitteru, uz video snimak na kojem se vide beživotna tijela na ulici.

Međunarodne humanitarne organizacije pozivaju da im se omogući pristup Buči i drugim gradovima u kojima su se takva ubistva dogodila kako bi se istražila priroda zločina i dokumentovali krivična djela.

Invazija Rusije na Ukrajinu, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.417 civila je ubijeno u Ukrajini, a 2.038 je ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice, više od 4,2 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh