Svijet

Danska spremna poslati 800 vojnika za NATO u baltičke zemlje

Danska je priopćila da će bojnu s 800 vojnika staviti na raspolaganje NATO-u kao moguće pojačanje u baltičkim zemljama zbog ruske prijetnje.

Nato vježbe - Shuterstock

Ta je nordijska zemlja već poslala oko 200 ljudi i borbene zrakoplove u Estoniju i Litvu te fregatu na istok Baltičkog mora.

“Već smo uvelike prisutni na terenu, ali smo spremni učiniti i više”, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

“Zato će vlada predložiti da se u baltičke zemlje pošalje bojna s oko 800 vojnika”, rekla je na konferenciji posvećenoj danskoj pomoći u ukrajinskoj krizi.

Bojna je već u stanju pripravnosti kako bi se mogla poslati u slučaju potrebe.

NATO treba uputiti službeni zahtjev da bi Danska mogla poslati te vojnike na teren, dodala je predsjednica vlade.

Fredriksen će u srijedu i u četvrtak boraviti u Estoniji, Latviji i Litvi s predsjednicima danskih stranaka kako bi posjetila danske vojnike.

Vijest dolazi nakon govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u danskom parlamentu, gdje je zahvalio Kopenhagenu na pomoći.

Danska je, kao i mnoge europske zemlje, poslala oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se obrani. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh