Svijet

Ukrajinka tvrdi: Silovali su me ruski vojnici koji su ubili mog muža, sin je plakao u susjednoj sobi

Ovo je prva istraga o silovanju od strane ruskih vojnika od početka vojnih operacija u Ukrajini

Nakon što je Ukrajinka koja je htjela da ostane anonimna rekla da su je ruski vojnici više puta silovali nakon što su joj ubili muža, ukrajinski zvaničnici istražuju njene navode.

Ovo je prva takva istraga o silovanju od strane ruskih vojnika od početka vojnih operacija u Ukrajini.

– Čula sam jedan pucanj, zvuk otvaranja kapije, a zatim i zvuk koraka u kući – rekla je za The Times žena koja je koristila pseudonim Natalija.

Ona je rekla da su se 9. marta dva ruska vojnika koja su ranije ubila porodičnog psa dok su prolazili pored njene kuće u blizini Ševčenkova kod Kijeva, vratili da ubiju njenog muža.

Rekli joj da ućutka sina
– Zavapila sam: “Gdje mi je muž?”. Onda sam pogledala napolje i vidjela sam ga na zemlji pored kapije. Mlađi vojnik mi je prislonio pištolj na glavu i rekao: “Upucao sam tvog muža jer je nacista” – rekla je ona. prneosi “Avaz“.

Natalija je za The Times ispričala da je svom četvorogodišnjem sinu rekla da se sakrije u kotlovnici koja im je bila sklonište. Vojnici su je navodno više puta silovali dok je njen sin plakao u susjednoj sobi.

– Rekao mi je: “Bolje ušuti ili ću dovesti tvoje dijete i pokazati mu mozak njegove majke rasut po kući”. Rekao mi je da skinem odeću. Onda su me obojica silovala, jedan pa drugi. Nije ih bilo briga što je moj sin u kotlovnici i plače tamo. Rekli su mi da odem tamo da ga ućutkam i da se vratim. Sve vrijeme su mi držali pištolj naslonjen na glavi i rugali mi se, govoreći između ostalog: “Hoćemo li da je ubijemo ili da je ostavimo živu?” – ispričala je ona.

Njena priča je jedan od više izvještaja o seksualnom nasilju i silovanju tokom ruskih vojnih operacija u Ukrajini i prvi koji je istražio ukrajinski generalni tužilac. Ranije ovog mjeseca, ukrajinska članica parlamenta Lesija Vasilenko razgovarala je sa zvaničnicima Velike Britanije o sve većem broju izvještaja o silovanju, prenosi Business Insider.

– Imamo izvještaje o ženama koje su grupno silovane. Te žene su obično one koje ne mogu da odu. Govorimo o starijim građanima – rekla je Vasilenko, prenosi The Guardian .

Nije rekla sinu da je umro
– Većina ovih žena je ili pogubljena nakon silovanja ili su sebi oduzele život – dodala je.

Natalija i njen sin su pobjegli nakon svega, ostavljajući dom koji je njen muž izgradio za njih i njegovo tijelo. Još nije rekla sinu da mu je otac umro.

– Ne možemo da ga sahranimo, ne možemo da dođemo do sela, jer je selo još uvijek okupirano – rekla je ona.

Ruska strana se još uvek nije oglasila povodom ovih optužbi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh