Svijet

Džaferović s ambasadorima EU i država G7: Provesti sankcije Rusiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je danas ambasadore Evropske unije i država grupe G-7.

Džaferović s ambasadorima EU i država G7 - Vijesti.ba

Razgovarano je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom.

Ambasadori su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Ambasadori su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije, te da nadležne institucije Bosne i Hercegovine provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je zahtjeve Evropske unije i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine također dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina zvanično pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh