Svijet

Zašto je Bijela kuća intervenirala odmah nakon Bidenova govora u Varšavi?

“Za ime božje, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”, rekao je jučer američki predsjednik Joe Biden o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u završni trenucima govora u Varšavi

Joe Biden - Hayat

Odmah nakon Bidenova govora stiglo je “pojašnjenje” iz Bijele kuće, u kojem se navodi da Biden nije pozivao na promjenu režima u Moskvi. Predsjednikova poanta bila je da Putinu ne treba dozvoliti da ima moć nad susjednim državama.

BBC u analizi navodi da se radi o jasnom pokušaju da se Bidenove riječi povuku. Naime, Washington je zabrinut da bi Bidenova izjava mogla staviti dodatan pritisak na Putina te ga učiniti još nestabilnijim.

Obzirom da je Putin šef države koja ima ogromnih problema s invazijom na Ukrajinu, a ujedno kontrolira i nuklearni arsenal, Amerikanci su zabrinuti jer ne žele stjerati Putina u kut.

Direktno pozivanje na promjenu režima u Moskvi moglo bi, smatraju u Washingtonu, izazvati nestabilnost i povećati nepredvidivost. A posljednja stvar koju želite u ovakvoj situaciji je nepredvidivost, navodi BBC. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh