Svijet

SVIREPO UBISTVO: VOLJELI SMO GA U SIMPSONOVIMA, ALI SVI I DALJE NE ZNAJU ZAŠTO JE ONA POSTUPILA TAKO ZVJERSKI

Phil Hartman je bio poznati glumac i komičar kog je ubila supruga Brynn.

Phil Hartman - profimedia

On je bio poznat kao pravi profesionalac tokom svojih dana kao član glumačke ekipe u humorističkoj emisiji Subotom uveče uživo (Saturday Night Live) kao i njegove uloge u animiranoj seriji The Simpsons.

Phil Hartman je rođen septembra 1948. godine u Ontariju u Kanadi, bio je četvrto od osmoro djece u pobožnoj katoličkoj porodici. Ipak, sa toliko braće i sestara koji su se borili za ljubav svojih roditelja, Hartmanu je bilo teško da zaradi pažnju i naklonost, piše Newyorker.

Pretpostavljam da nisam dobio ono što sam želio iz svog porodičnog života”, rekao je Hartman, “pa sam ljubav i pažnju počeo tražiti negdje drugdje.” Ta je potreba za pažnjom nesumnjivo je podstakla mladog Hartmana na glumu u školi, a nakon što se porodica Hartman preselila u Sjedinjene Države kad je Hartman imao 10 godina, počeo je da stiče reputaciju razrednog klovna.

Hartman će na kraju studirati grafički dizajn na Kalifornijskom državnom univerzitetu što mu je na kraju pružilo priliku da otvori vlastitu firmu za grafički dizajn. Njegova je kompanija je bila uspješna, a Hartmanova je djelatnost pomogla u stvaranju preko 40 omota albuma za razne bendove, uključujući Poco, Ameriku, kao i logo za Crosby, Stills i Nash.

Za vrijeme svog rada u grafičkom dizajnu Phil Hartman napokon je otkrio strast prema komediji kada je 1975. godine počeo da pohađa časove komedije u čuvenoj grupi The Groundlings. U biografiji Phila Hartmana, “You Might Remember Me” koju je napisao Majk Tomas, stoji da su svi bili oduševljeni njegovim talentom i da je bio neko na koga se čovjek uvijek mogao osloniti, moga je da oponaša bilo koji glas, odglumio bilo koju ulogu i da je jednostavno bio kralj trupe.

Zahvaljujući svojoj neporecivoj karizmi i talentu, Hartman je počeo da prikuplja sve više pohvala i posla. Počeo je da dobija poslove, sinhronizacije, glasovne uloge i male uloge u Philmovima. Hartman je čak pomogao kolegi iz Graundlinga Polu Rubensu da razvije njegov sada već kultni lik PiVi Hermana. Te 1985. godine Phil Harman upoznao Brynn Omdal, ženu koja će mu postati treća supruga i u na kraju, ubica.

Njih su se dvoje upoznali na zabavi. Omdal je u to vrijeme bila čista, uprkos činjenici da je imala jadnu i veliku historiju droge i alkohola. Majk Tomas objašnjava to u biografiji.

Kad je Phil upoznao Brynn, on je godinama bio u svom najranjivijem stanju – završetak drugog braka potresao ga je i njegova karijera nije krenula. Omdal je bila zapanjujuće lijepa i naklonost te predivne plavuše je ojačala Hartmanovu lošu sliku o sebi. Ali njihova veza je bila loša od samog početka.”
Ipak, Hartmanu je konačno krenulo u karijeri i to kao komičaru i piscu, naime poslije rada sa Rubensom na hit Philmu PiVijeva velika avantura , angažovan je kao pisac i izvođač u Subotom veče uživo 1986. godine što je u to vrijeme bila velika čast. Bio je u generaciji najistaknutijih izvođača poput Dejne Karvi, Kevina Nilona i Džen Huks.

Tokom boravka u šou, Hartman je stvorio neke od najomiljenijih likova programa i usavršio ih do savršenstva. Frenk sinatra, džordž Buš stariji, Princ, advokat iz Ledenog doba su samo neki od tih likova koje je publika obožavala. Početkom nove dekade, odnosno 1990. godine, osim SNL, Phil počinje da pozajmljuje glas u crtanoj seriji The Simpsons. Tu je glumio drugorazrednog advokata Lajonela Haca, Troja Meklura glumca C liste, kao i mnoge druge. Phil je riješio da traži druge poslove i napustio je SNL 1994. godine.

Poslije gotovo 10 godina u New Yorku, Hartman, njegova supruga i njihovo dvoje djece preselili su se natrag u Kaliforniju gde je uspio da se fokusira na novu s nedozvoljenim supstancama. Znalo se da se njih dvoje svađaju i tuku, a prijatelji i porodica su često govorili da je Brynn veoma loša i da je njeno prisustvo pogubno po Phila.

Kada je 1987. godine, Hartman rekao svojoj prijateljici i koleginici Kasandri Piterson, da planira da zaprosi Brynn Omdal, Piterson je navodno uzviknula “O, bože, ne!” Tada je Kasandra zamoljena da napusti Hartmanovu kancelariju, a njih dvoje nisu godinama razgovarali. Prisjećajući se incidenta, glumica je rekla : “To je bio prvi i posljednji put da sam ga vidjela ljutog. Nije samo Kasandra Piterson imala loše mišljenje o Brynn, koja je 1987. godine postala Hartman kada su se ona i Phil vjenčali. Druga Hartmanova supruga, Lisa Strejn, imala je svoje sukobe sa trećom Hartmanovom suprugom.

Uprkos činjenici da su se Strejn i Hartman razveli, njih su dvoje ostali bliski prijatelji; ali kadŠona, Lisa nije dočekana zahvalnicom, već joj je Brynn prijetila smrću.

Krajem devedesetih, kad su se odnosi Hartmanovih počeli pogoršavati, a Brynn Hartman se uvlačila se sve dublje i dublje u zloupotrebu narkotika i alkohola, prijatelji i porodica nisu imali pojma o nasilju koje će se uskoro desiti.

Oni su držali su pištolje u svom domu, a često se Brynn svađala i tukla pre spavanja. Phil Hartman je razvio rutinu u kojoj bi se pretvarao da spava kao način da izbjegne zlostavljanje svoje supruge i njeno manijakalno ponašanje.

U noći 27. maja 1998. Brynn Hartman otišla je na večeru sa prijateljicom koja je kasnije rekla da je bila u “dobro raspoložena”. Nakon što se vratila kući, kaže se da se Brynn posvađala sa Hartmanom. Hartman je bio ljut na svoju suprugu zbog prethodnog incidenta kada je udarila njihovu kćerku dok je bila pod uticajem alkohola, a Hartman je zapretio da će napustiti suprugu ako ponovno počne da se drogira ili nanese još neku štetu njihovoj djeci. Hartman je zatim legao u krevet.

Tada je nešto prije 3:00 ujutro Brynn Hartman ušla u spavaću sobu u kojoj je Hartman spavao i pucala mu u glavu, grlo i grudi. Bila je pijana i pod dejstvom kokaina.

U stanju šoka, Brynn Hartman brzo je napustila kuću i odvezla se do prijatelja Rona Daglasa, gdje je priznala ubistvo. Vjerovatno zbog činjenice da je bila sklona dramatičnim i maničnim ispadima, njen prijatelj u početku nije vjerovao u njeno priznanje.

Njih dvoje odvezli su se do Hartmanovpozvao policiju i hitnu pomoć. U međuvremenu, Brynn se zabarikadirala u spavaćoj sobi gdje je potom sebi oduzela život istim pištoljem kojim je ranije ubila supruga.
Dvoje djece supružnika ispraćeno je iz kuće, a kasnije su ih odgajali članovi porodice. Kako su se vijesti širile o šokantnom ubistvu i samoubistvu,saučešća su počela da stižu iz celog svijeta umjetnosti. Probe za The Simpsons otkazane su za taj dan, kao i nastupi The Groundlings. Svi su bili u velikom šoku jer su voljeli Phila koji je bio izuzetno dobar čovjek.

U godinama nakon njegove smrti, neprestano su ga proglašavali jednim od vrhunskih izvođača u SNL. The Simpson su povukli likove kojima je pozajmljivao glas jer nisu željeli da se uspomena na glumca isprlja.

I dok se Hartmanova karijera naglo i nepravedno završila, njegovo naslijeđe nastavlja da živi i inspiriše. Bio je rijedak i jedinstven talenat kao što je bio Hartmanov, da pretvori smierne likove u toliko voljene kulturne ikone, a bio je i rijetka i jedinstvena osoba nije dozvolila da je slava promijeni i dalje je bila dobra, i topla. Iza njega su ostale brojne uloge u Philmovima i serijima i ko zna koliko bi još postigao da nije svirepo ubijen. prneosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh