Svijet

Rusi danas zauzeli grad, a onda ga mirno predali Ukrajincima

Rusi su pristali napustiti ukrajinski grad Slavutič nakon masovnih protesta Ukrajinaca. Danas su, podsjetimo, agresorske snage ušle grad u blizini nuklearne elektrane Černobil.

Rusi u Ukrajini - N1

Ukrajinci su odmah izašli na ulice, a ruski vojnici su ih rastjerivali hicima u zrak i šok-bombama. Građani su zahtijevali da Rusi puste na slobodu gradonačelnika Jurija Fomičeva, kojeg su oteli čim su ušli u grad, prenosi Guardian.

Gradonačelnik je oslobođen, a Rusi su pristali napustiti grad, ali su zatražili da svi građani predaju oružje koje posjeduju. Fomičev se pojavio pred demonstrantima i rekao im da su se Rusi pristali povući pod uslovom da “u gradu nema ukrajinske vojske”.

Prema dogovoru, ruska vojska smije pretražiti grad u potrazi za ukrajinskim vojnicima, a potom se mora povući. Pred gradom bi, po tom dogovoru, trebala ostati samo jedna ruska kontrolna tačka.

U Slavutiču živi blizu 25.000 hiljada ljudi. Grad se nalazi tik izvan tzv. zone isključenja oko nuklearke u Černobilu, koja je 1986. bila poprište najgore nuklearne katastrofe u historiji.

“Rusi su pucali u zrak, bacali su šok-bombe u gomilu. Ali ljudi se nisu razišli. Baš naprotiv, okupilo ih se još više”, rekao je Oleksandr Pavljuk, guverner kijevske regije u kojoj se nalazi Slavutič. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh