Svijet

Ukoliko diplomatija zataji, Washington jača pritisak na Iran

Sjedinjene Države još insistiraju na razgovorima o iranskom nuklearnom programu, ali će sarađivati sa saveznicima na jačanju pritiska na Iran ukoliko diplomatija zataji, izjavio je u petak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Jake Sullivan - Fena

Razgovori o zaključenju sporazuma bili su blizu kraja dok Rusija nije uputila zahtjeve u posljednji tren da Sjedinjene Države garantuju da sankcije uvedene Moskvi zvog njene invazije na Ukrajinu ne naškode njenoj trgovini s Iranom.

Američki zvaničnici oprezni su u procjenama napora na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma potignutog u 2015. između Irana i svjetskih sila, kojim se ukidaju neki aspekti iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje oštrih sankcija iranskoj ekonomiji.

Značajan napredak je ostvaren u rješavanju brojnih pitanja neophodnih za Washington da se vrati sporazumu “na osnovi povinovanje za povinovanje”, izjavio je Sullivan novinarima u avionu Air Force One na putu ka Poljskoj s predsjednikom Joe Bidenom.

– Ima još preostalih pitanja, još mnogo rada treba da se uloži. Još tražimo diplomatski ishod koji ponovo stavlja u kutiju iranski nuklearni program. Naravno, ukoliko diplomatija ne uspije, radit ćemo veoma blisko s našim međunarodnim partnerima na jačanju pritiska na Iran – izjavio je Sullivan.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian kazao je u četvrtak da vitalno pitanje ublažavanja sankcija Iranu još nije riješeno u potpunosti, piše Fena.

– Ukoliko Sjedinjene Države budu pragmatične, nuklearni sporazum može se postići u kratkom roku – izjavio je on na konferenciji za novinare u Bejrutu, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh