Svijet

Dok se u Ukrajini ratuje, Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalni balistički projektil? Pao je 170 km od granice

Južna Koreja zbog najnovijeg lansiranja sazvala je sastanak nacionalnog Vijeća sigurnosti o pitanju Sjeverne Koreje

projektil - Profimedia

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak mogući interkontinentalni balistički projektil (ICBM), objavile su vojske Južne Koreje i Japana, što bi bilo prvo takvo lansiranje u punom dometu najvećih projektila od 2017.

Južnokorejski šef združenih snaga rekao je da je detektirano lansiranje “neidentificiranog projektila” iz Sjeverne Koreje. Rekao je da se smatra da se radi o projektilu dugog dometa, moguće interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM), izvijestila je agencija Yonhap.

Japanske vlasti navode da je projektil sletio 170 km od granice, piše AFP.

Japanska vlada prijavila lansiranje
Južna Koreja zbog najnovijeg lansiranja sazvala je sastanak nacionalnog Vijeća sigurnosti o pitanju Sjeverne Koreje.

Južnokorejsko ministarstvo obrane nije odmah moglo potvrditi radi li se o ICBM-u. Sjeverna Koreja nije testirala takve projektile od 2017. Japanska vlada također je prijavila lansiranje i rekla da se možda radi o balističkom projektilu.

Izvješća od ranije govorila su o tome da se Sjeverna Koreja priprema lansirati dosad najveći projektil. prneosi “Net“.

SAD i Južna Koreja upozoravale su da se Pjongjang priprema lansirati interkontinentalni balistički projektil u punom dometu po prvi puta od 2017., što je kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh