Svijet

Njemačka i Švedska šalju moćno oružje; NATO odgovorio Rusiji

Švedska je objavila da Ukrajini šalje 5000 protutenkovskih sustava. Njemačka će poslati još 2000 komada protutenkovskog naoružanja.

Ukrajina - Novi

NATO je iznio prilično dramatičnu procjenu o ruskim gubicima u invaziji na Ukrajinu, javlja Wall Street Journal.

NATO kaže da je do 40.000 ruskih vojnika ubijeno, ranjeno, zarobljeno ili nestalo u Ukrajini, rekao je visoki vojni dužnosnik NATO-a.

“Organizacija Sjevernoatlantskog pakta izračunava brojku na temelju informacija koje su dale ukrajinske vlasti i informacija dobivenih od Rusije – službeno i nenamjerno”, rekao je dužnosnik.

NATO procjenjuje da je između 7000 i 15.000 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije 24. veljače. Koristeći statističke prosjeke iz prošlih sukoba, prema kojima su na svaku žrtvu ranjena otprilike tri vojnika, analitičari NATO-a došli su do ukupne brojke od 40.000 ubijenih, ranjenih ili nestalih.

Rusija je započela invaziju s otprilike 190.000 vojnika, kaže dužnosnik. Od tada je dovela dodatne trupe iz Čečenije, Sirije i drugih lokacija. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh