Svijet

Ispovijest bjeloruskih doktora o ruskim ranjenicima: Ruske vojnike dovoze ‘bez ruku i nogu’, neki su skoro pa djeca

Od početka rata u Ukrajini u Bjelorusiju pristižu mrtvi i ranjeni ruski vojnici. Većina zvaničnika i doktora odbijaju da otvoreno govore o konkretnim brojevima, a detalji ostaju nejasni, piše Deutsche Welle

Otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, rusko ministarstvo odbrane je samo jednom prijavilo svoje vojne gubitke. Od 2. marta je rečeno da je 498 vojnika ubijeno, a 1.597 ranjeno. Ukrajinski zvaničnici su, s druge strane, rekli da je na ruskoj strani najmanje 14.200 mrtvih. Vjerovatno nijedna strana ne govori istinu.

Prema izvještajima bjeloruskih medija i telegramskih kanala, mnogi ranjeni ruski vojnici se dovoze u Bjelorusiju kako bi dobili medicinsku pomoć prije nego što budu prevezeni u Rusiju. Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko je to potvrdio rekavši da je nakon pet dana rata između 160 i 170 ruskih vojnika na liječenju u gradovima Gomelj, Mazir i još jednom bjeloruskom gradu.

Četiri izvora rekla su za DW da se u ovim južnim bjeloruskim gradovima nalaze ruski vojnici. Nadalje, rekli su da je terenska bolnica postavljena u Narovlji, nedaleko od granice s Ukrajinom. Jedan izvor je rekao da su mnogi ranjeni vojnici stigli u Mazir, “bez ruku, nogu, ušiju i očiju”.

Rekli su da su neki stigli prekasno i da su već imali gangrenu: “Ako se dovedu na vrijeme, udovi im se još mogu spasiti.”

Izvor je rekao da neki od ranjenih nisu jeli pet dana, stigli su dezorijentisani i htjeli su da se jave roditeljima.

“Ovo su pacijenti koji su rođeni 2003. godine, iz siromašnih regiona Rusije. U suštini, to su još uvijek djeca.”

Zaseban izvor koji nije direktno uključen u zdravstvenu zaštitu, ali je dobro informisan o situaciji, rekao je da se operacije obavljaju “non-stop” u bolnici u regiji Gomel, do 50 po noći, uključujući rutinske operacije na civilima. Osoba je rekla da su hirurzi često morali da amputiraju udove ruskim vojnicima.

“Bolnica je puna”, rekao je izvor, tražeći da se lokacija bolnice ne objavljuje.

Nekoliko ljudi je za DW reklo da se i mrtvi vojnici prevoze u Bjelorusiju. Međutim, niko nije mogao dati preciznu cifru.

Mnogi doktori koje je DW kontaktirao odbili su da govore o liječenju ruskih vojnika. Dva izvora su kazala da su doktori morali da potpišu ugovor o tajnosti podataka.

Bjeloruska fondacija medicinske solidarnosti potvrdila je da su sve bolnice pod strogom kontrolom.

“U osoblju su zaposleni KGB-a ili FSB-a. Sve zgrade su pod nadzorom. Mnogi doktori, koji bi teoretski mogli nešto reći, uklonjeni su iz bolnica i zamijenjeni Rusima”, rekao je portparol, dodajući da su mnogi ljekari. Zaposleni u bolnici su se plašili da pričaju o onome što su vidjeli ili uradili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh