Svijet

Velika Britanija najavila dodatnih 350 sankcija Rusiji

Britanska vlada rekla je u utorak da je dodala 350 novih stavki u kategoriji sankcija ruskom režimu i devet novih stavki u kategoriji kibernetičkih sankcija.

Među sankcionisanima u posljednjem krugu je ruski kralj uglja i umjetnih gnojiva Andrej Melnjičenko, koji je posjedovao kompaniju EuroChem Group koja se bavila proizvodnjom gnojiva i SUEK, kompaniju koja se bavila proizvodnjom uglja.

U ponedjeljak je Meljničenko pozvao na hitan prekid tragičnog rata i mir upozorivši da će se u protivnom svijet suočiti s globalnom krizom hrane jer su Rusija i Ukrajina najveće izozvnice žita.

Na popisu novih sankcija je i Pjotr Aven, naftni investitor koji je sagradio evropsko poslovno carstvo procijenjeno na 4,7 milijardi dolara.

Novim sankcijama London pogađa najuži krug oko ruskog predsjednika Vladimira Putina pa su na popisu i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu te bivši premijer i predsjednik Dmitirij Medvedev.

Uz Romana Abramoviča, ranije su sankcionisani i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+, Dmitri Lebedev, direktor banke Rossiya, Aleksej Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolaj Tokarev, predsjednik Transnjefta, ruske državne kompanije koja upravlja plinovodima.

Deripaska je bio prvi oligarh koji je kritikovao invaziju na Ukrajinu i pozvao na pregovore “što je prije moguće“ te je najavio da će zapadne sankcije odvesti Rusiju u dugotrajnu ekonomsku krizu.

Na mir je pozvao i Abramovič koji je najavio da će prodati Chelsea i prikupiti novac za žrtve rata u Ukrajini.

Velika Britanija u utorak je objavila da će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvesti novu carinu od 35 posto na 900 miliona funti vrijedan ruski uvoz, uključujući votku, metale, gnojiva i drugu robu. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh